Es presenta el JocDoc, un recurs educatiu que combina un pòdcast i un joc.
Des de 2020 l’equip de Projecte Veus treballa la memòria col·lectiva del territori i ara s’endinsa en la Memòria Democràtica amb Cantonigròs: la flama d'un concurs que va encendre la llengua.
Sota aquest títol ha presentat una nova branca del Projecte Veus: el JocDoc. Una proposta que té com objectiu apropar fets cabdals de la història i la cultura catalanes a les noves generacions mitjançant les noves tecnologies.
En aquest primer JocDoc, el pòdcast presenta una sèrie de 5 capítols, que transcorren per la història del Concurs de Poesia Parroquial de Cantonigròs i la Festa Literària del Collsacabra. Aquest concurs va ser un dels primers actes de represa cultural catalana després de la Guerra Civil i va esdevenir un punt de trobada de les grans figures de les lletres catalanes del segle XX com Maria Àngels Anglada, Carles Riba, Clementina Arderiu, Salvador Espriu, J.V. Foix, Miquel Martí i Pol, o Mercè Rodoreda des de l'exili, entre d'altres molts... El concurs, només en llengua catalana, va celebrar 25 edicions, entre 1944 i 1968, en plena dictadura franquista.
Al llarg dels 5 capítols, 90 minuts totals de producció sonora,16 experts de disciplines diferents, entre d’altres Francesc Codina, Director del Patronat d’Estudis Osonencs, Raimon, el reconegut cantautor que va estar present a la última edició del concurs, l'any 1968, o Ramon Pinyol, President de la Secció Històrico-Arqueològica del Institut d'Estudis Catalans, filen la història d’aquells anys. Teresa Clota, que ha estat professora de Llengua i Literatura Catalana i és nascuda a Cantonigròs, apareix a tots els capítols com a representant de la memòria viva del concurs, ja que va assistir a totes les edicions, a la primera tenia 6 anys. A més, l’any 1994, va ser la persona encarregada d’informatitzar l’arxiu del Concurs i la Festa Literària en 4 volums que es poden consultar a diverses biblioteques de Catalunya. Dins el pòdcast també apareixen documents sonors d'arxiu i lectures d'alguns poemes guardonats al concurs, en aquest cas llegides per veïns i veïnes de Cantonigròs amb parentiu amb els organitzadors o col·laboradors del concurs.
Com va sorgir la idea del concurs? Com es va poder fer en català? Perquè es va fer a Cantonigròs, un petit poble de la comarca d'Osona? En quin context polític passava tot això? Quins autors i autores van participar aquí o des de l'exili? Quin va ser el paper de l'Església? Què i qui eren els Estudiants de Vic 1951? Qui hi va donar suport al concurs? Què feia el Règim mentre passava tot això? Què era la censura? Què es va conèixer com la Nova Cançó? Quina va ser l'evolució dels gèneres literaris? I, com no, qui ho va impulsar? El pòdcast i el joc presenten la figura de Joan Triadú, fonamental dins d'aquest relat, que juntament amb Jordi Parcerisas i Ermengol Passola, sota l'empar de l'Esglèsia, i amb la col·laboració d'altres persones i mecenes, van arrencar el concurs i aconseguiren fer vint-i-cinc edicions.
Totes aquestes preguntes es recullen al joc que es presenta amb cinc itineraris educatius que tenen uns reptes troncals a tots cinc i d'altres específics a cada itinerari. L'alumnat, distribuït per grups i amb diferents rols segons l'itinerari triat, els haurà de superar per aconseguir "salvar els mots", com deia Salvador Espriu, i completar la investigació que entre tots duen a terme. El joc, combina l'animació i diferents proves amb pistes relacionades amb els àudios del pòdcast i documents gràfics o escrits. Tot i estar pensat per fer a classe (alumnes de 16 a 18 anys de les matèries de història contemporània o literatura catalana) també està disponible per al públic en general (www.projecteveus.cat).
El projecte ha estat cofinançat per la Fundació del CIC, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de l'Esquirol, Mamen Gallego i Helena López.
Els experts que hi participen són:
- Jaume Aulet, professor de literatura catalana de la UAB.
- Montse Caralt, investigadora.
- Teresa Clota, professora de llengua i literatura catalanes.
- Francesc Codina, president del Patronat d'Estudis Osonencs.
- Carles Duarte, poeta i lingüista.
- Joan Josep Isern, escriptor i crític literari.
- Francesc Parcerisas, escriptor i professor.
- Isona Passola, directora de cinema i presidenta de l'Ateneu Barcelonès.
- Núria Passola, poeta.
- Tònia Passola, poeta.
- Ramon Pinyol, President de la Secció Històrico-Arqueològica del Institut d'Estudis Catalans.
- Raimon, cantautor.
- Maria Salicrú-Maltas, historiadora i etnomusicòloga.
- Rafael Subirachs, músic, cantant i compositor.
- Joaquim Triadú, advocat.
- Joan Enric Vives, Arquebisbe-Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra
Les persones que hi col·laboren són:
- Jordi Argelich Vall
- Jordi Argelich Vila
- Montse Bofill
- Blanca Busquets
- Àngels Canal
- Isidor Marí
- Ariadna Mas
- Clara Mas
- Grup de música tradicional, Safareig.
- Helena Vilar
- Arnau Triadú
- JoanTriadú
Nivell:
- Alumnes de batxillerat de història contemporània o literatura catalana.
On trobareu el joc:
El joc està en fase beta, ens anirà molt bé que ens feu arribar qualsevol problema que pugueu trobar. L'hem testejat però... ara és el moment de posar-lo a tope!!!!
- Direcció, guió i edició pòdcast: Helena López.
- Gamificació i animació: Marta Monaj.
- Direcció i producció projecte: Mamen Gallego.
Enllaços al pòdcast:
- Web: https://projecteveus.cat
- Spotify: https://onx.la/b558c
- iVoox: https://go.ivoox.com/rf/124837787
- Apple podcast: https://lc.cx/O1pcyf